Skip links

10 SNELLE TIPS VOOR EEN PERFECTE VLOER

ALLE TIPS BIJ ELKAAR

De laatste kennis over het reinigen & schoonmaken van vloeren PLUS tips van experts.
Informatie over polish, stofvrij schuren, hout & vloerverwarming, houten terrasvloeren, diep Reinigen van vloeren.

KUN JIJ JE HUIS REINIGEN ALS EEN PRO?

Tijdens het voorjaar krijgen we allemaal de schoonmaakkriebels maar ook de rest van het jaar wil je natuurlijk een schoon huis. Hieronder volgen een aantal algemene tips en tricks om je vloeren & kamers er schoon en fantastisch uit te laten zien.

Schoonmaakjargon
Een goed begrip van de verschillende veelgebruikte schoonmaaktermen is essentieel om te kunnen begrijpen hoe je de strijd aan moet gaan met de ziektekiemen in je huis.

 • Reinigen verwijst naar het verwijderen van vuil, stof en vet van een oppervlak met behulp van reinigingsmiddelen, water en fysiek schrobben. Ziektekiemen worden niet gedood, maar worden via het hulpmiddel (wipes, doekjes, keukenpapier) van het oppervlak verwijderd. Dit helpt de verspreiding tegen te gaan. De CDC, het Amerikaanse RIVM, raadt het reinigen van oppervlakken voorafgaand aan het desinfecteren aan om vuil en vet waarin ziektekiemen zich kunnen verschuilen te verwijderen.
 • Ontsmetten verlaagt het aantal ziektekiemen op een oppervlak tot een veilig niveau. Ontsmettingsmiddelen verlagen het aantal microben op een oppervlak tot een veilig niveau (99%), terwijl desinfectiemiddelen praktisch alles op een oppervlak doden (99,9%).
 • Desinfecteren doodt ziektekiemen op een oppervlak met behulp van chemische stoffen. Chemische stoffen die door de Amerikaanse EPA geregistreerd zijn als desinfecterend of antibacterieel (eigenlijk precies hetzelfde) doden bijna alle ziektekiemen, tot 99,9%, op het oppervlak.
 • Antimicrobieel verwijst naar de bescherming van een oppervlak om de groei van microben tegen te gaan en het oppervlak daardoor langer schoon en fris te houden.

Voorbereidingen

Om het reinigingsproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, moet je eerst een paar voorbereidingen treffen. Als je alle spullen op je vloeren en andere oppervlakken weghaalt voordat je begint, bespaar je jezelf een hoop tijd en energie. Gebruik een verhuisdoos en voorkom dat je je spullen steeds moet blijven verplaatsen. Dit is meteen een uitgelezen mogelijkheid om afscheid te nemen van spullen die je eigenlijk niet meer nodig hebt. Als je een voorwerp de afgelopen twaalf maanden niet hebt gebruikt, is de kans groot dat je het de komende twaalf maanden ook niet gaat gebruiken. Je kunt je spullen weggeven aan een goed doel, proberen te verkopen of recyclen voor wat meer ruimte in je huis.

Als je veel snoeren op je vloer hebt liggen, kun je deze met een elastiek of band bij elkaar binden. Op die manier maak je het reinigen van je vloer een stuk eenvoudiger.

Taakgericht versus ruimtegericht reinigen
Met de juiste reinigingsstrategie kun je tijd en energie besparen. De meeste mensen reinigen ruimtegericht en reinigen eerst de ene ruimte voordat ze overgaan naar de volgende. Hoewel dit een goede strategie is, kan het efficiënter zijn om taakgericht te reinigen. Voer een bepaalde taak (bijv. afstoffen, stofzuigen of reinigen) door het hele huis uit voordat je begint aan de volgende taak. Zo blijf je gefocust en blijf je doorgaan, zodat je je tijd optimaal benut.

Reinig van boven naar beneden, van rechts naar links (van links naar rechts mag ook)
Ga vuil, gruis en vet nooit te lijf zonder een gerichte aanpak. Hanteer een logische, ruimtelijke benadering en ren niet als een kip zonder kop door je hele huis. Zo weet je zeker dat uiteindelijk ieder onderdeel van je huis schoon is. Zoals je al weet is het het beste om van boven naar beneden te werken. Eindig altijd met het reinigen van de vloeren, zodat je zeker weet dat je al het stof en vuil in je huis hebt meegenomen.

Geen stress met een hoofdletter “S”
Reinig harde oppervlakken altijd met een S-patroon. Beweeg bij het afnemen altijd van schoon naar vuil en zorg dat je nooit twee keer over eenzelfde vlak gaat. Zo voorkom je herverontreiniging van oppervlakken die je al gereinigd hebt.

De favoriete plekken van ziektekiemen in je huis
Hoewel deze tips & tricks ertoe bijdragen dat je je huis schoon en gezond houdt, mag je nooit vergeten extra aandacht te besteden aan de plekken die als een magneet op ziektekiemen werken:

 • Keukenoppervlakken (gootstenen, aanrechtbladen en sponzen)
 • Veelvuldig aangeraakte zones (knoppen, handgrepen en schakelaars)
 • Badkuipen/douchecabines
 • Elektronica (toetsenborden, afstandsbedieningen, touchscreens en game controllers)
 • Wasmachines – maak deze altijd schoon na het wassen!
 • Artikelen voor huisdieren (etensbakken, slaapplekken en speelgoed)
 • Vloeren

Chromen vlakken

Chromen vlakken zoals douchekoppen, kranen en wastafels zijn gevoelig voor kalk. Mix 1 deel citroensap of 1 deel azijn met 1 deel water voor een natuurlijke reiniger die gegarandeerd wonderen verricht. Maak een doek nat in het mengsel, neem het chroom grondig af en dek het chroom een uur lang af in een plastic zak. Verwijder de zak, boen het chroom met een borstel en spoel af met water. Voila!

Bestel uw onderhoudsproducten in onze webshop