Skip links

10 SNELLE TIPS VOOR EEN PERFECTE VLOER

ALLE TIPS BIJ ELKAAR

De laatste kennis over het reinigen & schoonmaken van vloeren PLUS tips van experts.
Informatie over polish, stofvrij schuren, hout & vloerverwarming, houten terrasvloeren, diep Reinigen van vloeren.

GELAKTE HOUTEN VLOEREN POLISHEN

WAT JE MOET WETEN

Polish is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van gelakte houten vloeren (heb je een geoliede houten vloer, lees dan niet verder want dan mag je geen polish gebruiken!). Als je zelf leert hoe je houten vloeren moet behandelen met parketpolish, kun je je vloer extra schoonheid en een langere levensduur geven. Een polish helpt de beschermlaag van de parketlak te herstellen en het aanbrengen ervan is een klus die iedereen kan doen. Het zelf uitvoeren is een relatief snelle, eenvoudige en goedkope manier om te zorgen voor goed onderhoud van je houten vloeren.

POLISH AANBRENGEN VERSUS OPNIEUW AFLAKKEN

Het is belangrijk het verschil te weten tussen een polishlaag aan te brengen en het opnieuw aflakken van een houten vloer. De taken lijken erg op elkaar, maar bij het polishen van een houten vloer blijft de laklaag intact; je herstelt de bestaande laklaag door microkrassen te vullen en te zorgen voor een gelijkmatige uitstraling. Bij het opnieuw aflakken van een houten vloer verwijder je de bestaande laklaag volledig en vervang je deze door een nieuwe laag.

GEAVANCEERDE TIPS

 1. Gebruik Bona Houten Vloer Polish om een nieuwe beschermlaag aan te brengen, microkrassen te vullen en te zorgen voor een gelijkmatige uitstraling van je gelakte houten vloer.
 2. Test de polish altijd uit op een onopvallende plek voordat je het over de hele vloer verspreidt.
 3. Gebruik een zachte doek zoals de Bona Applicator Pad om de polish aan te brengen om een egaal oppervlak te verkrijgen zonder strepen of aanzetten.
 4. Polish is verkrijgbaar in een glansversie en een matte versie. Gebruik alleen matte polish op een extra matte vloer om de natuurlijke uitstraling te behouden. Test het op een onopvallende plek uit om het glansniveau te bekijken voordat je het op de gehele vloer aanbrengt.
 5. Gebruiken nooit polish op een geoliede vloer!

 

HOE VAAK MOET IK MIJN VLOER REINIGEN EN IN DE POLISH ZETTEN?

Door je vloeren zo vaak mogelijk te reinigen, minimaliseer je de hoeveelheid vuil en stof op je vloeren (die als schuurpapier kunnen werken) en voorkom je slijtage. Het speciaal samengestelde assortiment Bona polishes kan meerdere keren per jaar gebruikt worden. Hoe vaak je het gebruikt, is helemaal afhankelijk van hoe zwaar je vloer belopen wordt, maar gemiddeld genomen is om de twee tot vier maanden gebruikelijk. Het is wel zo dat de polishlagen op een gegeven moment worden opgebouwd en dat de lagen moeten worden verwijderd met Bona Houten Vloer Polish Remover.

HOEVEEL TIJD NEMEN REINIGEN EN POLISHEN IN BESLAG?

Dat hangt af van het oppervlak van je houten vloeren. Het kan best heel snel en eenvoudig als je gebruik maakt van Bona Houten Vloer Reiniger en Bona Houten Vloer Polish.

Bona Houten Vloer Polish biedt een beschermende laag en een gelijkmatige glans. Het is een simpele klus die je heel goed zelf kunt doen met de Bona Premium Microfibre Floor Mop en een Bona Applicator Pad – zonder ander speciaal gereedschap. Verwijder alle meubels en vloerkleden – dweil, stofzuig of mop je vloer en neem de vloer daarna nat af met Bona Houten Vloer Reiniger. Breng vervolgens de Bona Houten Vloer Polish aan op je vloer, verspreid het en laat het goed drogen. Laat het middel een uur inwerken voordat je er weer overheen loopt en wacht 24 uur voordat de vloer weer zwaar belopen mag worden.

RUIMTEN VOORBEREIDEN

 1. Verwijder alle meubels en persoonlijke bezittingen uit de ruimte. Maak de ruimte leeg. Wees voorzichtig met het verplaatsen van grote objecten en meubels. Maak indien mogelijk gebruik van vloerglijders geschikt voor houten vloeren onder meubels om de vloer te beschermen tegen krassen en butsen.
 2. Reinig de vloer grondig. Neem stof af en mop de vloer. Zorg dat de vloer volledig droog is voordat je de polish aanbrengt. Lees voor meer informatie ons artikel over het reinigen van houten vloeren, klik hier. Probeer indien nodig de polish eerst uit op een onopvallend gedeelte van de vloer.
 3. Zorg dat je over alle juiste gereedschappen beschikt. Polishes kunnen worden aangebracht met een Bona Applicator Pad of een schuimroller met hoge dichtheid. Lees de aanwijzingen bij de polish om te controleren of je alles hebt om de taak uit te voeren.

 

AANBRENGEN VAN POLISH

 1. Houd het klein. Werk bij het aanbrengen van polish op je houten vloer in kleine secties om de Bona Applicator Pad nat te houden. Strijk de polish uit in de richting van de houtnerf.
 2. Om strepen te voorkomen die veroorzaakt kunnen worden door ongelijkmatig polishen, zorg ervoor dat je de polish aanbrengt met een vloeiende overgang tussen de afzonderlijkse secties.
 3. Denk na over waar je wilt eindigen. Zorg ervoor dat je niet in een hoek eindigt! Plan vooraf hoe je de vloer in secties gaat verdelen. Vraag indien mogelijk een andere persoon polish langs de rand van de vloer op te brengen en strijk de polish van daaruit verder uit.

 

DROOGTIJD EN DE VLOER WEER BELOPEN

 • Laat de polish zodra je klaar bent ten minste een uur drogen voordat je de vloer weer licht kan belopen.
 • Na 24 uur is de polish volledig droog en klaar voor normaal belopen.
 • Meubels en tapijten kunnen worden teruggeplaatst.
 • Geniet weer van je mooie houten vloer!

Het wordt aangeraden je houten vloer om de paar maanden in de polish te zetten, maar dat kan variëren afhankelijk van hoe zwaar de vloer belopen wordt.

Bona beschikt over vloerpolishes en gereedschappen voor houten vloeren maar ook voor laminaatvloeren, steen, tegelvloeren etc.

Bestel uw onderhoudsproducten in onze webshop