Skip links

LEGINSTRUCTIES

Om uw houten parketvloer tot zijn recht laten komen, is het belangrijk dat deze op de correcte manier geplaatst wordt.

Uiteraard wilt u ook de vloer zo lang mogelijk in topconditie houden en hem met de nodige zorg en toewijding behandelen.

Als u een paar eenvoudige regels in acht neemt over plaatsing, bescherming, reiniging en onderhoud, zal u langer genieten van uw prachtige parket.

En met onze superieure onderhoudsproducten uit onze webshop, blijft uw parketvloer als nieuw.

LEGINSTRUCTIES

De vloerdelen kunnen op twee verschillende manieren gelegd worden namelijk “zwevend” of “vast”?

DE VLOER “ZWEVEND” PLAATSEN

Bij het zwevend verleggen van de vloer dient u altijd een dampremmende PE-folie (minimaal 0.15mm dik) te gebruiken en de naden met tape af te plakken. Hierop dient u een geluidsisolerende laag aan te brengen, dit materiaal heeft tevens een egaliserende werking.

Begin het leggen tegen een lange, rechte wand. Leg het eerste deel met de groef tegen de wand aan. Plaats tussen de muur en het vloerdeel een klosje met een dikte van 11mm om de zwelnaad open te houden. Dezezwelruimte dient u rondom uw gehele vloer te hanteren, dus ook bij deurovergangen, buizen enzovoorts. 24 uur nadat de totale vloer is gelegd, verwijdert u deze klosjes.

Breng de watervaste PVAC houtlijm (D3houtlijm) puntsgewijs aan op de veer van het tweede deel. Veeg eventuele lijmresten direct weg met een droge doek, voor deze opgedroogd zijn. Leg het tweede paneel in het verlengde van het eerste paneel en schuif de veer en groef op de korte zijde in elkaar. Tik het tweede paneel aan, tot de naad volkomen gesloten is. Zaag het laatste deel van de eerste rij op maat. Maak de rij vol met het afgezaagde deel en begin een nieuwe rij met het resterende deel. De korte stukken van twee naast elkaar liggende rijen moeten zo ver mogelijk uit elkaar liggen. Het absolute minimum is 50cm, zo krijgt u een stabielere vloer. Zorg dat de eerste twee rijen kaarsrecht en goed aaneengesloten liggen. Controleer dit zorgvuldig met een strak gespannen touwtje boven de naad en u zult zien of de vloer recht ligt of krom. Tik met een aanslagklos en hamer de korte en lange zijden voorzichtig in elkaar. Sla nooit met het gereedschap rechtsreeks op de veer of groef. De laatste rij plaatst u door delen in de lengterichting op maat te zagen. Met behulp van een aanslagijzer drukt u de delen van de laatste rij op hun plaats.

DE VLOER “VAST” LEGGEN

1. Zandcementdekvloer: Ga na of de chape van goede kwaliteit is. Dat betekent dat er een stevige cementchape is die bestaat uit ± 300 à 320 kg cement per m³ zand. Indien dat het geval is kunnen de vloerdelen onmiddellijk op de chape verlijmd worden. Vraag bij twijfel raad aan uw verkooppunt.

2. Is de kwaliteit van de chape niet goed, dan dient u platen (multiplex, osb – plaat van 12 of 18 mm, geen vezelplaat) als tussenvloer te gebruiken. Verlijm de spaanplaat op de vloer en spijker ze in banen van 15cm (horizontaal en verticaal) vast in de zandcementdekvloer. U dient de platen in halfsteensverband te leggen.

3. Mocht de zandcementdekvloer van een erg slechte kwaliteit zijn, dan dient u de platen in het beton te pluggen. Lijmen is dan niet noodzakelijk.

De vloerdelen kunnen vervolgens vol verlijmd worden op de nu ontstane spaanplaat ondervloer (aan de onderkant van de delen gelijkmatig en volledig de lijm aanbrengen, niet in tand en groef en kopse kanten) met parketlijm. Tijdens het lijmen moeten om de meter de vloerdelen met een nageltje aan de langskant schuin vastgenageld worden om te voorkomen dat ze verschuiven voor het uitharden van de lijm.

HOU BIJ DE PLAATSING VAN JE VLOER REKENING MET VOLGENDE ZAKEN

VOOR PLAATSING

Laat de planken 72 uur in gesloten verpakking acclimatiseren in de kamer waar u ze wenst te plaatsen.

Leg ze horizontaal en vlak neer.

AANPASSING DEUREN

Controleer met de hoogte van uw eventuele ondervloer en parket of uw deuren nog open en dicht kunnen.

AANBRENGEN VAN DAMPREMMENDE PE-FOLIE

De naden dienen absoluut gesloten te zijn. Breng de folie tot achter de plint tot plinthoogte aan.

ZORG VOOR UITZETVOEGEN

Indien de vloer breder is dan 6 m en/of langer dan 12 m, voorzie dan uitzetvoeg van +/- 11 mm.

GEBRUIK AFSTANDSHOUDERS

Ze zijn nodig om een gelijke afstand te behouden tussen het parket en de muur. Voorzie rondom de vloer een zwelnaad van 11mm. Verwijder de afstandshouders na 24 uur.

HET AANSLAGIJZER

Gebruik het aanslagijzer om de kopse zijden van de planken te laten aansluiten.

HET AANSLAGBLOKJE

Gebruik het bij het aanslaan van de vloerdelen om beschadigingen van de panelen te voorkomen.

HET INPASSEN VAN DE LAATSTE RIJ

Leg de planken met de decorzijde onderaan en de groef tegen de wand. Teken nu af op de correcte afstand en zaag de plank af. Vergeet niet de zwelnaad van 11 mm te voorzien