Skip links

KIES DE JUISTE PARKETLIJM

Om uw houten parketvloer tot zijn recht laten komen, is het belangrijk dat deze op de correcte manier geplaatst wordt.

Uiteraard wilt u ook de vloer zo lang mogelijk in topconditie houden en hem met de nodige zorg en toewijding behandelen.

Als u een paar eenvoudige regels in acht neemt over plaatsing, bescherming, reiniging en onderhoud, zal u langer genieten van uw prachtige parket.

En met onze superieure onderhoudsproducten uit onze webshop, blijft uw parketvloer als nieuw.

KIES DE JUISTE PARKETLIJM

Voldoet je ondervoer aan alle voorwaarden en heb je de juiste primer aangebracht? OK, dan kan je nu je nieuwe parketvloer verlijmen aan het dekvloeroppervlak. Maar welke lijm moet je kiezen? Er zijn zoveel verschillende types parketlijmen op de markt dat het niet altijd eenvoudig is diegene te kiezen die voor jouw parketvloer het beste is. Wij helpen je graag om overzicht te krijgen in de mogelijkheden.

Kies je lijm in functie van volgende parameters:

  • de aard en vlakheid van de ondergrond
  • de eigenschappen van de houten vloer : de houtsoort, de breedte, dikte en het type van de elementen, de vochtgevoeligheid van het hout, de aanwezigheid van een afwerkingslaag, …
  • de aanwezigheid van vloerverwarming
  • de plaatsingseigenschappen

DE VERSCHILLENDE TYPES PARKETLIJM

(MS) POLYMEERLIJMEN EN AFGELEIDEN

Een MS Polymeerlijm voor parket is een eencomponentlijm op basis van hybride polymeren. Dit type lijm is zonder twijfel het gemakkelijkst te gebruiken en levert ook de beste resultaten op. Het kan gebruikt worden voor het rechtstreeks elastisch verlijmen van parketvloeren uit diverse houtsoorten, op cementgebonden of houten ondervloeren. Met deze lijm kan u ook parket lijmen op tegels of andere niet absorberende ontvette en zeepvrije ondergronden, zoals bv. natuursteen of glas. MS polymeerlijmen geven een blijvend elastische hechting, zelfs bij lijmen op vloerverwarming.

Lalegno raadt de ADESIVER ELASTIC van Chimiver aan. Dat is een elastische monocomponentlijm op basis van silaan en pre-polymeren (MS Technologie). Hij hardt uit met de luchtvochtigheid, en transformeert in ongeveer 36-48 uur tot een waterbestendige lijm, ongevoelig voor temperatuurschommelingen en veroudering. Deze lijm is tevens aangewezen voor het verlijmen van voorbewerkt parket op poreuze ondergronden maar ook op bestaande vloeren zoals marmer, zandsteen, keramiek, marmer tegels, etc. en ook geschikt voor het verlijmen van parket met vloerverwarming.

POLYURETHAANLIJMEN (TWEECOMPONENTENLIJM)

Polyurethaanlijm (PU-lijm ) ontstaat uit een reactie tussen isocyanaat en alcohol. Het product van deze reactie is een urethaan. De lijmverbinding komt tot stand doordat water uit de lucht reageert (= polymeriseert) met de urethaanverbindingen.

Als het lijmoppervlak van de lucht afgesloten wordt (bijvoorbeeld omdat de lijm te dik is of de gebruikte materialen geen lucht doorlaten), dan hardt de lijm niet uit. Het vocht uit de lucht kan dan niet meer bij de lijm komen. Om dit probleem op te lossen wordt soms een uithardingsversneller toegevoegd of een 2K (tweecomponenten) PU-lijm toegepast.

De twee componenten van deze lijm moeten vóór gebruik zorgvuldig gemengd worden. Het mengsel kan daarna gebruikt worden voor het verlijmen van parket op beton of cementdekvloer (chape) zonder ondervloer. Dit type lijm zorgt voor een blijvende licht-elastische verlijming van je parketvloer.

Volgende producten van Chimiver leverden naar onze mening een uitstekend resultaat op in de juiste plaatsingsomgeving:

  • SIGOL (A+B)

Twee-component epoxy-polyurethaanlijm (9:1) zonder water, voor het verlijmen van traditionele parketvloeren en (voorbewerkte) halffabrikaten op betonnen ondergronden, beton met waterdichte coating en niet-absorberende bestaande vloeren (keramiek, steengoed , marmer, etc.).

  • ADESIVER 327 PU (A+B)

Twee-component polyurethaanlijm (10:1) zonder epoxy modificatie. De lijm is aangepast aan de behoeften van die werknemers die allergisch zijn voor epoxy kleefstoffen.

  • ADESIVER 501 EP (A+B)

Twee-component epoxy-polyurethaanlijm (9:1) zonder water, voor het verlijmen van traditionele parketvloeren in alle formaten en (voorbewerkte) halffabrikaten op betonnen ondergronden, beton met waterdichte coating en niet-absorberende bestaande vloeren (keramiek, steengoed , marmer, etc.). Geschikt voor montage op dragers met vloerverwarming. Uitzonderlijk sterke hechting.

DISPERSIELIJMEN (KLASSIEKE WITTE HOUTLIJMEN)

In een dispersielijm worden de lijmdeeltjes als druppeltjes gelijkmatig verspreid over een vloeistof. Na verloop van tijd verdampt de vloeistof of wordt ze door de omgeving geabsorbeerd, waardoor enkel de vaste lijmdeeltjes overblijven.

Dit type lijmen wordt vaak gebruikt voor de plaatsing van mozaïekparket en smalle, korte parketstroken op absorberende en niet-absorberende ondergronden. Dispersielijmen zijn budgetvriendelijk maar niet geschikt voor alle ondergronden of plaatsingstechnieken en zeker niet aanbevolen bij brede en lange planken.

PARKETTKOLL TOP RU van Chimiver is een dergelijke dispersielijm. In de juiste omstandigheden is hij geschikt voor het verlijmen van mozaïekparket en smalle, korte stroken massief parket.

ALCOHOLLIJMEN

Dit type lijm is enkel geschikt voor het verlijmen van smalle, korte parketstroken op absorberende ondergronden zoals op cementdekvloeren, of beton of op houten vloeren. Alcohollijm kan gebruikt worden in de juiste omstandigheden, maar is in de regel minder geschikt voor het lijmen van Lalegno-parket, omdat de meeste van onze vloeren lang en breed zijn.

Om te weten in welke omstandigheden je welke lijm gebruikt, stelden wij samen met Chimiver een handige leidraad op, die je hier kan downloaden.