Skip links

OVER PRIMERS EN HECHTPROMOTOREN, HOE HET JUISTE PRODUCT VINDEN?

Om uw houten parketvloer tot zijn recht laten komen, is het belangrijk dat deze op de correcte manier geplaatst wordt.

Uiteraard wilt u ook de vloer zo lang mogelijk in topconditie houden en hem met de nodige zorg en toewijding behandelen.

Als u een paar eenvoudige regels in acht neemt over plaatsing, bescherming, reiniging en onderhoud, zal u langer genieten van uw prachtige parket.

En met onze superieure onderhoudsproducten uit onze webshop, blijft uw parketvloer als nieuw.

OVER PRIMERS EN HECHTPROMOTOREN, HOE HET JUISTE PRODUCT VINDEN?

PRIMERS

Een primer is een grondlaag die je aanbrengt op de ondervloer, onder de parketlijm, om dat oppervlak optimaal geschikt te maken voor de plaatsing van je parketvloer. Zo’n primer kan worden ingezet om verschillende redenen:

De ondervloer is zwak of in slechte staatvoor een correcte installatie van je parket is het noodzakelijk dat de ondergrond vast is, niet brokkelt en geen barsten vertoont. Is dat wel het geval, dan gebruik je een primer die de ondervloer verstevigt. Voor een extra versteviging van de zwakke cementdekvloeren, zowel in de diepte als aan de oppervlakte, raadt Lalegno de Prymer W 30 K van Chimiver aan.

Extra egalisatie van de vloerIndien de ondervloer oneffenheden vertoont, kan dat de correcte plaatsing van je parket belemmeren. Dan is het nodig om een extra egalisatielaag aan te brengen op de ondervloer. Primers PUB 77 en SF 1105 (A+B) van Chimiver kunnen met zand gemengd worden en vormen dan een goede egalisatielaag waarmee je verschillen kleiner dan 3 millimeter kan overbruggen.

Om barsten en scheuren te herstellenAls je primers PUB 77 en SF 1105 (A+B) van Chimiver met zand vermengt kan je ze gebruiken om barsten en scheuren mee op te vullen.

Als extra vochtschermbij zandcementdekvloeren met een restvochtgehalte tot maximaal 5% kan je de PUB 77 van Chimiver (samen met een nylon vochtscherm) gebruiken, maar ook de SF 1105 (A+B) en de FAST 500 zijn hiervoor geschikt.

Om de hechting van parketlijm op niet absorberende ondergronden te verbeteren(zoals een keramische vloer, bijvoorbeeld) gebruik je een hechtpromotor.

HECHTPROMOTOREN

Een hechtpromotor is een middel dat ervoor zorgt dat je parketlijm zich beter kan vasthechten aan het oppervlak van de ondervloer. Dat kan vooral nodig zijn wanneer de ondervloer hard is maar niet absorberend van aard, zoals dat bij voorbeeld bij keramische tegels het geval is.

Welke hechtpromotor je kiest, hangt af van het type parketlijm dat je wil gaan gebruiken. Wil je je parketvloer verlijmen met een tweecomponentenlijm, dan raadt Lalegno de hechtpromotor Diluente APA van Chimiver aan. Voor het verlijmen met een (MS) Polymeerlijm is de Levigatore Liquido van Chimiver een goede optie.