Polyurethaanlijm (PU-lijm ) ontstaat uit een reactie tussen isocyanaat en alcohol. Het product van deze reactie is een urethaan. De lijmverbinding komt tot stand doordat water uit de lucht reageert (= polymeriseert) met de urethaanverbindingen.
Als het lijmoppervlak van de lucht afgesloten wordt (bijvoorbeeld omdat de lijm te dik is of de gebruikte materialen geen lucht doorlaten), dan hardt de lijm niet uit. Het vocht uit de lucht kan dan niet meer bij de lijm komen. Om dit probleem op te lossen wordt soms een uithardingsversneller toegevoegd of een 2K (tweecomponenten) PU-lijm toegepast.
De twee componenten van deze lijm moeten vóór gebruik zorgvuldig gemengd worden. Het mengsel kan daarna gebruikt worden voor het verlijmen van parket op beton of cementdekvloer (chape) zonder ondervloer. Dit type lijm zorgt voor een blijvende licht-elastische verlijming van je parketvloer.
Volgende producten van Chimiver leverden naar onze mening een uitstekend resultaat op in de juiste plaatsingsomgeving:
Twee-component epoxy-polyurethaanlijm (9:1) zonder water, voor het verlijmen van traditionele parketvloeren en (voorbewerkte) halffabrikaten op betonnen ondergronden, beton met waterdichte coating en niet-absorberende bestaande vloeren (keramiek, steengoed , marmer, etc.).
Twee-component polyurethaanlijm (10:1) zonder epoxy modificatie. De lijm is aangepast aan de behoeften van die werknemers die allergisch zijn voor epoxy kleefstoffen.
Twee-component epoxy-polyurethaanlijm (9:1) zonder water, voor het verlijmen van traditionele parketvloeren in alle formaten en (voorbewerkte) halffabrikaten op betonnen ondergronden, beton met waterdichte coating en niet-absorberende bestaande vloeren (keramiek, steengoed , marmer, etc.). Geschikt voor montage op dragers met vloerverwarming. Uitzonderlijk sterke hechting.