Collecties meerlagige eiken vloeren

Exotische vloeren

De eigenschappen van hout zijn onderscheidend voor elke boomsoort, maar ook binnen eenzelfde boom zijn geen twee stukken volkomen aan elkaar gelijk. Dat is tegelijk de charme van hout als grondstof en een uitdaging voor de expertise van Lalegno. Vanuit onze passie voor parket bewerken wij karakterhout uit de vier windstreken. Van oranjebruine Doussié tot Merbau, zwartachtige Wengé, Teak en Walnoot. De wereld ligt aan uw voeten.

Waarom kiezen voor exotische vloeren?

Hoewel eik bijzonder veelzijdig is en vaak wordt toegepast in de wereld van houten vloeren, merken we dat steeds meer mensen kiezen voor meer exotische alternatieven, die buitengewoon schitterende resultaten opleveren en het vooral uitstekend doen in de nieuwere designtrends. Exotische houtsoorten bieden een duurzaamheid vergelijkbaar met eikenhout, maar zijn verkrijgbaar in een overvloed aan kleuren en stijlen die aan de esthetische eisen van elke huiseigenaar kunnen voldoen.

Exotische vloeren zijn duurzaam en bieden een grote verscheidenheid aan mogelijkheden. Ze geven uw huis een stijlvolle en elegante look. Eenmaal geïnstalleerd, kunnen ze, mits een occasionele onderhoudsbeurt van tijd tot tijd, generaties lang mee. De keuze van de houtsoort is zeer belangrijk en niet altijd even gemakkelijk. Daarom zetten we even alle exotische houtsoorten die Lalegno te bieden heeft.

Vijf bijzondere houtsoorten

MERBAU

Merbau (Intsia spp.) is een exotische hardhoutsoort uit Zuidoost-Azië. Merbaubomen kunnen wel 5 meter hoog worden. Ze gedijen in de natte omgevingen, zoals moerassen, overstromingsgebieden en langs oevers. Merbau is zeer populair vanwege zijn hoge natuurlijke weerstand en zijn superieure hardheid.

Traditioneel maakten vooral Duitsland en Nederland erg veel gebruik van Merbauhout, voor het vervaardigen van ramen en deuren. Vandaag wordt het hout wereldwijd gebruikt, voor het maken van meubels en muziekinstrumenten, maar uiteraard ook voor massieve en meerlaagse vloeren.

Een van de meest betrouwbare indicatoren voor de resistentie tegen slijtage van een bepaald type hout is zijn rating op de Janka-schaal. Die kent aan iedere houtsoort een getal toe, variërend van 0 tot 4000, waarmee de hardheid van het hout beschreven. Een Janka-rating van nul geeft aan dat het hout veel te zacht is om met succes te worden gebruikt voor vloertoepassingen, terwijl een rating dichtbij 4000 betekent dat het hout te hard is om gebruikt te worden voor vloeren. De Janka-score van Merbau is 1925, wat wil zeggen dat het hout zeer parketvriendelijk is. Het is harder en stabieler dan eikenhout en heeft bovendien een uitstekende dimensionele stabiliteit. Dat maakt Merbauvloeren heel geschikt voor gebruik met vloerverwarming.

Tenslotte heeft het hout ook nog een zeer hoge natuurlijke duurzaamheid. Die hoge duurzaamheid maakt van Merbau een uitstekende keuze voor de meeste indoortoepassingen, maar wat geldt voor de meeste hardhouten vloeren, geldt ook voor Merbau. Bescherm je vloer afdoende en vermijd blootstelling aan stilstaand water of vocht.

Merbau is dus beter bestand tegen slijtage dan vele andere houten vloeren, maar toch is er nog regelmatig onderhoud nodig om de schoonheid van uw parket te waarborgen.De Merbauvloeren van Lalegno worden brut afgeleverd. Dat houdt in dat ze nog niet voorzien werden van een beschermlaag en nog afwerking vereisen met een houtolie of een parketvernis. Afhankelijk van de afwerking die u kiest voor uw parketvloer, kan u daarna een routine opstarten voor het regelmatig schoonmaken en onderhouden van uw vloer. Nuttige tips over afwerking, onderhoud en reiniging van je vloer vindt je hier.

Hoewel de Merbauvloeren van Lalegno, met hun de diepe bruinrode tinten, er schitterend uitzien in interieurs met een meer traditionele uitstraling die blijk geven van verfijning en elegantie, kan het hout makkelijk gecombineerd worden met vrijwel iedere interieurstijl.

AFZELIA DOUSSIÉ

Afzelia Doussié (Afzelia spp.) is een mooie Afrikaanse houtsoort met een fijne nerfstructuur en een prachtig kleurenpalet dat varieert van goudbruin tot koperrood. Door blootstelling aan lucht en licht kleur het hout na verloop van tijd donkerder en worden de mahonietinten meer uitgesproken.

Het is een van de meest populaire exotische houtsoorten in Europa en biedt vanwege zijn hardheid een goede natuurlijke weerstand tegen slijtage. Doussiéhout haalt immers een score van 1810 op de Janka-schaal, heeft een Brinell-hardheid van 40 en is dus ideaal voor vloertoepassingen.

Afzelia Doussié is bestand tegen schimmels en parasitaire insecten en het is ook zuurbestendig. Dit type hardhouten vloeren zijn ook goed bestand tegen schommelingen in vochtgehalte en daarom ook geschikt voor gebruik op plaatsen die daaraan onderhevig zijn, zoals badkamers, bijvoorbeeld. Toch is het aangewezen om altijd de juiste voorzorgen te nemen en overvloedige blootstelling aan vocht te mijden.

De Doussiévloeren van Lalegno worden brut afgeleverd. U of uw vakman moeten ze dus nog afwerken met een houtolie of een parketvernis. Daarna kan u uw vloer eenvoudig schoonmaken en onderhouden. We geven je graag nog enkele nuttige tips.

De variatie in tinten is bij Afzelia Doussié minder levendig en dominant van bij sommige andere bruinrode houtsoorten. Het hout ademt een warm, gezellig en dus zeer huiselijk karakter, wat betekent dat het goed gecombineerd kan worden met houten meubels en andere materialen. Doussié houten vloeren zorgen voor een sterk gevoel van warmte als gevolg van de houtnerfstructuur en de warme tinten.

WENGÉ

Ook Wengé (Millettia laurentii) komt uit Afrika. De boom gedijt het best in de moerasbossen van West-Congo. Wengébomen worden zo'n dertig meter hoog en hebben een stam van wel tien meter lang, zonder takken.

Het hout heeft een rechte draad, een grove nerf en levert fraaie vlammentekeningen op. De kleur varieert van melkchocoladebruin tot zwart, maar verbleekt onder invloed van licht. Als je die natuurlijke verbleking wenst te vertragen, kan je ervoor kiezen de Wengé-vloer af te werken met een olie of vernis met UV-filter. Voor advies omtrent de producten die hiervoor beschikbaar zijn, kan je terecht bij een vakman.

Wengéhout is duurzaam (klasse II) en dus goed bestand en tegen aantasting door levende organismen zoals schimmels en insecten. Het scoort ook uitstekend op het gebied van sterkte en hardheid (Janka-score 1620 -Brinell-hardheid 45), waardoor het ideaal is voor de productie van vloeren. Vanwege zijn extreme duurzaamheid, stabiliteit en weerstand tegen deuken en druk loopverkeer, is wengéparket perfect voor gebruik in de drukst gebruikte ruimtes van de woning, zoals de lounge of de hall, maar ook voor openbare ruimtes.

Wengé is een exotisch donkere houtsoort die een zeer mooi, dramatisch effect heeft wanneer ze gecombineerd wordt met strakke lijnen of spierwit meubilair, om de ultieme eigentijdse ruimte te creëren. Zijn onderscheidend karakter en warme ebbenhout kleurtonen, zorgen voor een luxueuze uitstraling en een elegante look.

TEAK

Teak (Tectona grandis) groeit in de moessonbossen van India, Laos, Myanmar en Noord-Thailand. Het hout is zeer duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse I).

Het is ongetwijfeld de populairste van alle exotische houtsoorten. Teakhout is zo geliefd omdat het duurzaam is, warm en een fantastische textuur heeft. De nerfstructuur van teak is vrij recht, met af en toe lichte golven. Het hout kan enigszins ruw en ongelijkmatig aanvoelen. Teak heeft een Janka-score van 1000 en een Brinell-hardheid van 38, wat betekent dat het een stevige vloer is die lang meegaat.

Na het schaven treden kleurverschillen op variërend van bruin, over lichtbruin tot wat oranje. Na blootstelling aan het licht gedurende ongeveer 6 à 8 weken wordt de kleur effen bruin.

Een van de grootste voordelen van teak is dat het een eigen natuurlijk afweersysteem heeft voor termieten en andere insecten en dat het, eens het hout luchtdroog is, geen water meer opneemt. Daardoor is teak de houtsoort bij uitstek om te gebruiken in badkamers of andere vochtige ruimtes. Zorg er in dat geval wel voor dat het hout een goede beschermlaag kreeg na plaatsing en dat de voegen tussen de vloerdelen zorgvuldig afgedicht zijn, zodat er geen vocht onder het parket komt.

Zoals alle exotische Lalegno vloeren, wordt ook teakparket standaard brut afgeleverd. U kan het parket na plaatsing oliën of vernissen, maar in tegenstelling tot de andere houtsoorten is dat bij teak niet absoluut noodzakelijk (tenzij voor gebruik in vochtige ruimtes). U kan er namelijk ook voor kiezen het hout natuurlijk te laten vergrijzen, wat heel erg mooie resultaten oplevert.

Om uw teakparket zo goed als nieuw te houden, is het wel raadzaam dat u regelmatig reinigt, met een lichtvochtige dweil en een zacht reinigingsmiddel. Zorg ervoor dat er geen natte plekken op uw vloer achterblijven.

Misschien wel het grootste voordeel van teakvloeren is dat ze zorgen voor een unieke warme en elegante schoonheid bij u thuis, zelfs in vergelijking met andere houtsoorten.

NOTELAAR

Het mooie notenhout van de Black Walnut (Juglans nigra L.) komt uit het Oosten van de Verenigde Staten. Het heeft een rechte draad, matig fijne nerf en een gevarieerde tekening. De kleur is een diep chocoladebruin dat over het algemeen zeer in de smaak valt en een moderne, stijlvolle sfeer brengt in de ruimte. Elke plank is verschillend en er treden vaak mooie kleureffecten op, omdat het spinthout dat je aan de zijkant van de planken kan aantreffen varieert van middenbruin tot roomwit.

Het hout valt onder natuurlijke duurzaamheidsklasse III. De Walnutvloeren van Lalegno combineren bovendien de unieke uitstraling van notenhout met de extra stabiliteit en stevigheid van meerlagenparket.

De Lalegno Walnut wordt brut aangeleverd en moet (na plaatsing) nog een afwerking krijgen. Dat kan met een houtolie of een parketvernis. Het onderhoud na plaatsing is afhankelijk van de afwerking die u kiest en de intensiteit waarmee u de vloer gebruikt. Nuttige tips over afwerking, onderhoud en reiniging van je vloer vindt je hier.

Vloeren in notenhout zijn misschien minder bekend dan eiken vloeren, maar niettemin een perfecte keuze voor zowel renovatie als voor nieuwe woningen. Het is een van de mooiste en meest high-end vloeren waarvan u gedurende vele jaren zal kunnen genieten. Ongeacht de stijl van uw huis zal deze vloer ervoor zorgen dat u en uw gasten zich meteen thuis voelen.

Webshop

Koop je exotisch vloeren online in onze webshop

 

LagLegno

Het meerlagenparket van Lalegno.

LaLegno parket

Onderhoudsproducten

Bona maakt van de verzorging van je vloeren kinderspel.

Bona onderhoudsproducten

Vinylvloeren

Een Coretec vinylvloer past altijd bij jouw stijl, is gemaakt voor het echte leven en ontworpen voor eenvoud.

Coretec Essential

Offerte

Wenst u graag een offerte op maat voor de aankoop en/of plaatsing, herstelling of herschuren van parket ?

Offerte aanvragen

Herstellingen

Het herstellen van parketvloeren vereist vakmanschap en ervaring die men enkel na jaren van praktijk beheerst.

Herstellen parketvloer

Herschuren

Voor ons is schuren een passie. Oude, versleten vloeren zo goed als nieuw maken, is telkens weer een uitdaging.

Herschuren parketvloer

Bouwdroger

Op zoek naar een bouwdroger voor het ontvochten van een ruimte ?

Bouwdroger huren

Janssen Parketvloeren

Natienlaan 37
8300 Knokke
BE 0677.349.713

Contact

info@janssenparketvloeren.be
TEL: 0475 559148

Algemene voorwaarden
Privacy