Collecties meerlagige eiken vloeren

Bamboevloeren

In het tijdperk van groen bouwen is bamboe een belangrijke speler geworden in de wereld van houten vloeren. Het is dan ook een ongelooflijk duurzaam, veelzijdig, stevig en prijscompetitief type bevloering. Bamboe is uitgegroeid tot dé ecovriendelijke keuze voor heel wat mensen die bouwen of renoveren vanuit een milieubewust en toekomstgericht standpunt.

Wat is bamboe eigenlijk?

Wat bamboe als vloeroptie uniek en aantrekkelijk maakt is zijn duurzaamheid. Hoewel bamboevloeren de look & feel en veel van de eigenschappen van hardhout bezitten, is bamboe eigenlijk een vaste groenblijvende plant die tot de familie van de grassen behoort. Bamboe, voornamelijk geteeld in Zuid- en Oost-Azië, is een zeer hernieuwbare natuurlijke bron, omdat het een van de snelst groeiende planten op aarde is. Bamboe bereikt zijn volwassen hoogte in zo weinig als drie tot zeven jaar. Bovendien is het een relatief sterke en gemakkelijk te onderhouden plant die geoogst wordt zonder de wortel te vernietigen, wat betekent dat er niet telkens opnieuw geplant moet worden.

Bamboevloeren zijn ook erg populair omdat ze een prachtige uitstraling geven aan elke ruimte en aan elke stijl kunnen worden aangepast. Bamboe kan in vele kleuren worden afgewerkt of volledig natuurlijk gelaten worden volgens de smaak van de koper. De keuzemogelijkheden zijn quasi oneindig.

Hoe worden bamboevloeren gemaakt?

Bij de start van de productie van onze meerlaagse bamboevloeren worden de buitenkant en de groene scheuten van de bamboesteel verwijderd. Dan worden de stengels versneden in repen die dezelfde lengte hebben als de uiteindelijke vloerbedekking. De bamboerepen worden vervolgens in heet water gewassen. Tijdens dat zuiveringsproces worden alle insecten, suikers en zetmeel uit de repen verwijderd. Soms wordt bamboe ook gestoomd onder hoge druk, om hem een donkerdere kleur te geven, maar dat aspect van de productie komt later aan bod. Vervolgens worden de bamboerepen op kwaliteit gesorteerd en in de oven gedroogd. Nadien worden de stroken horizontaal of verticaal gemonteerd , gelijmd en onder hoge druk samengeperst tot ze de sterkte en duurzaamheid bereiken die bamboevloeren zo populair maken. Het samengeperste bamboeblok wordt tenslotte verzaagd tot toplagen met de perfecte afmetingen voor onze vloeren en voorzien van gladde, effen zijkanten die een gemakkelijke en mooie plaatsing garanderen.

Bovenvermeld procedé geldt eigenlijk niet voor alle types bamboevloeren, maar is enkel van toepassing op de zogenaamde verticaal en horizontaal geperste bamboevloeren. Er bestaat nog een derde type, nl. de strandwoven of gecomprimeerde bamboevloeren. Daarvoor wordt een andere constructiemethode gevolgd.

Drie productiemethodes voor bamboevloeren

Tijdens het verlijmingsproces worden bamboevloeren verwerkt in drie unieke stijlen, die elk een eigen uitstraling hebben. Het kiezen van een bepaald type constructie is eigenlijk een decoratieve keuze, maar er toch zijn er per methode ook verschillen in duurzaamheid en stevigheid. ’t Is dus nuttig om er even bij stil te staan.

Bij de horizontale constructie worden bamboestroken in drie lagen bovenop elkaar gemonteerd en dan samengeperst. Dit creëert het traditionele uitzicht met de 'knokkels' of knooppunten, vergelijkbaar met de natuurlijke look van bamboegras.

Bij de verticale constructie worden bamboestroken zijwaarts gedraaid en zo naast elkaar gelegd. Vervolgens worden ze gelijmd en samengeperst. Verticale planken hebben een meer lineaire uitstraling en een designlook.

De constructie van strandwoven of gecomprimeerde bamboevloeren verschilt zeer sterk van beide voorgaande. In plaats van stroken bamboe te verlijmen worden de vezelstrengen van de bamboe uit elkaar getrokken en daarna onder intense druk weer samengeperst. De uitstraling van gecomprimeerde bamboevloeren is totaal anders dan die van traditioneel geperste bamboe en laat toe om zeer mooie, exotisch uitziende vloeren te creëren in tal van mooie kleuren.

Zowel de bamboevloeren met horizontale als die met verticale constructie zijn zeer goed bestand  tegen het hectische leven van alledag en geschikt voor commerciële toepassingen. Toch is het de derde productiemethode, die van de strandwoven bamboevloeren die beschouwd wordt als de meest slijtvaste optie, vanwege de grote kracht waarmee de vezels werden samengeperst.

Bamboevloeren laten zich zeer mooi afwerken

Er zijn ontelbare mogelijkheden voor de afwerking van bamboevloeren. Er worden een aantal technieken toegepast om van bamboevloeren prachtige producten te maken met een zeer mooie finish. In principe zijn er drie belangrijke methodes om bamboevloeren te kleuren.

Natuurlijke bamboe – Na het wassen van de bamboestrips wordt geen verdere behandeling meer toegepast om de vloeren af te werken. Zo komt de natuurlijke kleur van het bamboe te voorschijn. Het is een lichte - bijna blonde - houtkleur. De strips worden vervolgens volgens één van eerdergenoemde constructiemethodes samengeperst.

Gecarboniseerde of verkoolde bamboe - Om bamboestrips te carboniseren worden ze meteen na het zuiveringsproces onder hoge druk gestoomd. In de stoomkamer wordt koolstof toegevoegd. Daardoor worden de bamboestrips, niet alleen aan de oppervlakte, maar door en door, donkerder gekleurd. De kleur van gecarboniseerd bamboe varieert van  honing- of karamelkleur tot de kleur van koffie met een wolkje melk.

Gekleurd bamboe - Bamboeplanken kunnen gebeitst worden in een breed spectrum van kleuren. Dat gebeurt heel vaak na plaatsing van de vloer. Uiteraard zijn gebeitste vloeren niet in de diepte gekleurd, maar enkel voorzien van een kleurcoating, zodat het kleuringsproces na verloop van tijd herhaald moet worden.

Webshop

Koop je bamboevloeren in onze webshop

 

LagLegno

Het meerlagenparket van Lalegno.

LaLegno parket

Onderhoudsproducten

Bona maakt van de verzorging van je vloeren kinderspel.

Bona onderhoudsproducten

Vinylvloeren

Een Coretec vinylvloer past altijd bij jouw stijl, is gemaakt voor het echte leven en ontworpen voor eenvoud.

Coretec Essential

Offerte

Wenst u graag een offerte op maat voor de aankoop en/of plaatsing, herstelling of herschuren van parket ?

Offerte aanvragen

Herstellingen

Het herstellen van parketvloeren vereist vakmanschap en ervaring die men enkel na jaren van praktijk beheerst.

Herstellen parketvloer

Herschuren

Voor ons is schuren een passie. Oude, versleten vloeren zo goed als nieuw maken, is telkens weer een uitdaging.

Herschuren parketvloer

Bouwdroger

Op zoek naar een bouwdroger voor het ontvochten van een ruimte ?

Bouwdroger huren

Janssen Parketvloeren

Natienlaan 37
8300 Knokke
BE 0677.349.713

Contact

info@janssenparketvloeren.be
TEL: 0475 559148

Algemene voorwaarden
Privacy