Structuur en kleur

Geborstelde vloeren

Wat is borstelen?

Geborsteld hout geeft een prettig tactiel gevoel. Bij het borstelen worden met een harde staalborstel de zachtere houtvezels uit het hout geborsteld waardoor de hardere houtvezels die overblijven extra benadrukt worden. Dat kan met de hand, maar gebeurt meestal met een borstelmachine.

Toegevoegd karakter

Vooral openporige houtsoorten, dat zijn houtsoorten met een duidelijke nerfstructuur, zoals eik bijvoorbeeld, worden op die manier behandeld. Wanneer je eikenhout borstelt, doe je dat om de houtstructuur beter tot uiting te laten komen. De houttekening in geborstelde parketvloeren is namelijk veel duidelijker zichtbaar. Omdat het oppervlak van geborstelde planken ruwer aanvoelt, krijgen die ook een zeer natuurlijke, doorleefde uitstraling.

Borstelen is een techniek die bij de mooie half-massieve eiken vloeren van Lalegno wel vaker wordt toegepast. Je herkent onze geborstelde vloeren door de –B achteraan de productcode. Een overzicht van onze geborstelde vloeren vind je in onze webshop.

Verbluffende kleuraccenten

Het karakter van geborstelde vloeren kan nog geïntensiveerd worden door ze na het borstelen te oliën of te beitsen. Het resultaat is verbluffend. Wanneer een zorgvuldig geborstelde houten vloer achteraf behandeld wordt met een kleurolie, zal het dikkere kleurpigment in de houttekening achterblijven en die nog extra accentueren. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de mooie 15-ABC-189-CHARDONNAY-B.

Het meest opvallend is dit effect bij geborstelde eiken vloeren gekleurd met een donkere olie. De donkere kleur zal blijven hangen in de houtstructuur, terwijl het hout rondom de tekening zijn lichte kleur behoudt. Dat principe vind je terug bij de populaire 15-ABC-189-JURA-B.

Als de geborstelde houten vloeren ook gerookt werden, komt de nerfstructuur beter uit wanneer een whitewash of witte patina wordt aangebracht. De witte patina zal de tekening van het hout bleker aankleuren, maar het gerookte eikenhout rondom de nerftekening blijft donkerder. Prachtige voorbeelden hiervan zijn de 15-CLASSIC-220-FRONSAC-B, de 15-CLASSIC-220-MONTRACHET-V/B en de 15-CLASSIC-220-MOULIS-B.

Na verloop van tijd de vloer opnieuw opschuren kan, maar dat heeft uiteraard wel invloed op de structuur van het parket. Bij het schuren gaat namelijk een stukje van het effect van het borstelen verloren, waardoor je vloer vlakker aanvoelt. Je kan hem na het herschuren eventueel opnieuw laten borstelen.

Hou je van houten vloeren met tastbaar karakter, dan is een geborsteld meerlagenparket ideaal voor jou.

Webshop

Koop je geborstelde parket online in onze webshop

 

LagLegno

Het meerlagenparket van Lalegno.

LaLegno parket

Onderhoudsproducten

Bona maakt van de verzorging van je vloeren kinderspel.

Bona onderhoudsproducten

Vinylvloeren

Een Coretec vinylvloer past altijd bij jouw stijl, is gemaakt voor het echte leven en ontworpen voor eenvoud.

Coretec Essential

Offerte

Wenst u graag een offerte op maat voor de aankoop en/of plaatsing, herstelling of herschuren van parket ?

Offerte aanvragen

Herstellingen

Het herstellen van parketvloeren vereist vakmanschap en ervaring die men enkel na jaren van praktijk beheerst.

Herstellen parketvloer

Herschuren

Voor ons is schuren een passie. Oude, versleten vloeren zo goed als nieuw maken, is telkens weer een uitdaging.

Herschuren parketvloer

Bouwdroger

Op zoek naar een bouwdroger voor het ontvochten van een ruimte ?

Bouwdroger huren

Janssen Parketvloeren

Natienlaan 37
8300 Knokke
BE 0677.349.713

Contact

info@janssenparketvloeren.be
TEL: 0475 559148

Algemene voorwaarden
Privacy